DIN TRÄDGÅRDSKALENDER – ÅRET OM
När ska du beskära dina äppelträd? Och när ska du kalka och gödsla gräsmattan? Vi har sammanställt en trädgårdskalender för att förenkla planeringen av trädgårdsarbetet. Lycka till med din drömträdgård!
01.11.2024
JANUARI
KALKA PÅ SNÖN
Är ditt nyårslöfte att få mindre mossa i trädgården? Då är det är bra att kalka ungefär vart 4:e år. På så sätt höjer du pH-värdet vilket gör att mossan inte trivs lika bra och gräset får en chans att växa till sig. Man kan kalka under hela året, men det är bäst på hösten eller vintern då regn och snö effektivt fördelar kalket ner i jorden. Så varför inte passa på när trädgården ändå är vit av snö?
SKAKA AV SNÖN FRÅN BUSKAR OCH TRÄD
Har du mycket snö på träd och buskar i trädgården kan det tynga ner dem – till och med knäcka dem om det blir plusgrader som gör den lätta pudersnön till tung blötsnö.
SKYDDA VINTERGRÖNA BUSKAR FRÅN VÅRSOLEN
Vintergröna buskar som buxbom och rhododendron kan ta stor skada av vårens första solstrålar. De kan vakna upp för tidigt i tron om att det är vår, försöker suga i sig vatten – och kan torka ut och blir bruna istället. Ett tips är därför att täcka över dem med juteväv eller granris. Varför inte passa på att återanvända julgranen? Ta av kvistarna och lägg granriset som ett täcke över rötterna på vintergröna buskar och känsligare klätterväxter. Du kan även använda en kompostkvarn för att finfördela granriset så att näringen kommer ner i jorden snabbare.
PLANERA INFÖR SOMMAREN
Än är trädgården i vintervila – men när den vaknar upp går det fort! Om du planerar att skaffa en robotgräsklippare för att få mer tid över till avkoppling i sommar kan det vara bra att beställa den i tid innan efterfrågan blir för stor.
GÅ IGENOM SPARADE FRÖPÅSAR
Rensa ut bland dina fröpåsar. Gamla fröer kan gro ändå om man har tur, men chansen är mindre. Förså gärna kronärtskocka redan nu så att du hinner skörda den innan hösten!
FEBRUARI
GÖR EGNA TALGBOLLAR TILL FÅGLARNA
Solrosfrön brukar vara poppis bland småfåglar och även osaltade jordnötter, hirs, havre, kokosnötshalvor, russin och äpplen. Vill du tillverka dina egna talgbollar i valfri form? Det är lätt! Smält 500 g kokosfett och blanda med olika fröer och nötter (ej saltade), låt det svalna och forma till valfria former. Varför inte återanvända pepparkaksformarna? Låt dem stelna, trä i ett snöre och häng upp!
SE ÖVER DINA TRÄDGÅRDSMASKINER
Behöver någon maskin repareras eller servas? Passa på innan kön blir lång till våra återförsäljares verkstäder! Behöver du komplettera med någon trädgårdsmaskin är ett tips att välja en batteridriven maskin. Kolla in vårt batteridrivna sortiment här.
TÄCK ÖVER DINA PERENNER
Skulle dina perenner vakna till liv för tidigt kan du täcka över dem med löv eller granris så att de sparar sina krafter till våren.
MARS
BESKÄR OCH FORMKLIPP UNGA TRÄD OCH HÄCKAR
Har du unga päron- eller äppelträd i trädgården? Då är vintern eller tidig vår en bra tid att beskära dem när de fortfarande är i vila. När du beskär dem får de lite extra skjuts i tillväxten. Dessutom är det lättare att forma dem innan löven kommer. Men passa på innan knopparna börjar svälla och brista! Varför inte sätta några kvistar i en vas inomhus? Då slår knopparna ut som du kan njuta av redan nu. Beskär även häckar, prydnadsbuskar och rosor samt tag bort oönskade hallon- och björnbärsskott. Äldre träd är bättre att vänta med till JAS-perioden (juli, augusti, september).
GÖDSLA GRÄSMATTAN MED KVÄVERIK GÖDSEL VAR 5–7:E VECKA
När det är ca. 8 plusgrader är det dags att gödsla med en kväverik gräsmattegödsel så att gräsmattan får hjälp att komma igång efter vintervilan. Många är osäkra på hur mycket man ska gödsla. Ett tips är att hellre gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Halvera gärna dosen och gödsla dubbelt så ofta för att vara på den säkra sidan. Använd gärna en organisk långtidsverkande gödsel. Då behöver du inte vattna efteråt eller vänta med att gödsla tills det blir regn (du undviker att gödseln bränner gräsmattan så att den blir brun). Passa även på att lägga kompost eller kogödsel i rabatterna och grönsakslandet. Optimalt är att gödsla med kväverik gräsmattegödsel två-tre gånger per säsong, ungefär var 5:e till 7:e vecka. Har du gödslat en gång på våren brukar det vara dags igen vid midsommar. Har du sandjord är det extra viktigt, då näringen lättare rinner bort när det regnar. Det brukar gå utmärkt att gödsla med kväverik gödsel som främjar gräsets tillväxt, fram till så sent som i augusti i de flesta delarna i Norden.
VÅRSTÄDA
Ta bort nedfallna grenar, löv och vissna växter. Är det många löv får du enkelt bort dem med en lövblås. Använd gärna en kompostkvarn för att finfördela kvistar och löv så att de bryts ner snabbare och kan ge näring till dina träd, buskar och växter. Har du sly på tomten kan det vara smidigt att skaffa en röjsåg.
FÖRODLA
Mars och april är en bra period att börja förodla plantor inomhus som du sedan kan plantera ut framåt våren när kylan släpper. Om man får problem med mögel är det troligtvis för blött i jorden. Ett tips är att blanda i vermikulit som absorberar vatten och håller fuktigheten lagom, så att man inte behöver vattna lika ofta.
VÄCK ROBOTGRÄSKLIPPAREN TILL LIV
Har du redan en robotgräsklippare? Se till att batteriet är fulladdat och se över knivarna om de behöver bytas. Lämna in din robotgräsklippare på service hos din närmaste återförsäljare – eller byt knivarna själv genom att följa instruktionerna i instruktionsboken.
DELA PÅ SNÖDROPPARNA
Vill du ha fler snödroppar i trädgården? Hjälp dem att sprida sig snabbare genom att dela på tuvorna. Vänta tills snödropparna är precis i slutet av blomningen. Tag sedan en spade och gräv upp en tuva. Dela tuvan till mindre tuvor med fingrarna och plantera dem på nya ställen med samma djup.
APRIL
GÖR RENT TRÄDGÅRDSMÖBLERNA OCH ALTANEN
Ett välbeprövat vårstädningsknep mot alger är att blanda 2 dl ättika och några droppar diskmedel i 1 liter varmt vatten. Skrubba utemöblerna med en rotborste eller använd en högtryckstvätt på lägsta effekt. Ska du göra rent altanen kan du använda en så kallad altantvätt som dämpar och fördelar trycket mot trädäcket ytterligare.
KRATTA BORT LÖV OCH VERTIKALSKÄR VID BEHOV
När gräsmattan har torkat upp framåt vårkanten är det dags att kratta bort gamla löv och grenar. Krattningen hjälper även till att få ner luft till rötterna. Vid behov kan man vertikalskära för att få bort allt visset och dött material. Det är också effektivt mot mossa. Tänk på att samla ihop mossan försiktigt så att sporerna inte sprider sig vidare i mattan. Kolla in vertikalskärare från STIHL här.
VÅRPIMPA TRAPPAN
Byt ut vinterns granris och prydnadsbuskar mot våriga penséer.
FÖRBERED PALLKRAGAR OCH VÄXTHUS
Städa ur växthuset och pallkragar och gör dem startklara.
RENSA VÅRENS FÖRSTA OGRÄS
Är våren varm kommer ogräset fortare än du tror. Desto snabbare du börjar rensa ju lättare går det att hålla efter!
HÅLL UTKIK EFTER VÅRPIGGA MÖRDARSNIGLAR
Ju tidigare du börjar plocka bort dem desto mindre hinner de föröka sig. Varför inte sätta koppartejp runt pallkragar och krukor eller bygga en ölfälla redan nu?
STÖDSÅ OCH TOPPDRESSA
Känns gräsmattan för gles, har kala fläckar eller mycket mossa kan du stödså med gräsfrön. Glöm inte att vattna efteråt! Stödsår du direkt ner i mossan och vattnar håller den fukten likt en tvättsvamp. Att täcka med fiberduk håller också den nysådda gräsmattan fuktig längre. För att jämna ut ojämnheter och få en tätare och mer torktålig gräsmatta är det bra att toppdressa också. Toppdressingen skyddar också så att fåglar inte äter upp fröna du just har spridit ut – om du inte täcker gräsmattan med fiberduk förstås.
GÖDSLA OCH JORDFÖRBÄTTRA RUNT BUSKAR OCH I RABATTER
Har du en egen kompost kan du ta jord därifrån och lägga runt buskar och i dina rabatter – annars köper du gödsel eller färdigblandad jord med extra näring i.
SKAPA EN SOMMARÄNG – ELLER BYGG ETT BIHOTELL
Vill du vara lite extra snäll mot bina i sommar? Planera redan nu för att anlägga en liten äng i en del av trädgården där du slänger ut blomfröer och undviker att klippa. Har du en robotgräsklippare kan du spärra av området. Alla fasta hinder som är över 8 cm höga känner iMOW®s krocksensorer av så att robotgräsklipparen byter riktning och klipper vidare på en annan yta. Vill du hjälpa bina att hitta boplatser kan du bygga ett eget Air Bee-n-Bee. Det behöver inte vara svårare än att borra hål i några vedträn så att bin, humlor och andra insekter kan lägga sina ägg där. Välj borr med lite olika storlekar upp till Ø 12 mm, och låt hålen vara ca. 10-15 cm djupa. Lycka till!
MAJ
MAXA DIN SKÖRD MED RÄTT PH-VÄRDE
Ska du anlägga en ny rabatt eller odling och vill veta om dina plantor kommer trivas? Vanligast är köpa ett pH-test eller skicka in lite jord för analys – eller så kan du tillverka ett enkelt test själv med hjälp av bakingredienser (om du inte behöver det exakta värdet). Gör så här: Lägg några matskedar jord i en burk, häll i 2 msk vinäger och rör om. Börjar det bubbla? Då är jorden basisk (har ett pH-värde över 7). Händer det ingenting, ta ny jord och addera 2 msk bikarbonat, lite vatten och rör om. Börjar det bubbla? Då är jorden sur (har ett pH-värde under 7). Händer det ingenting i något av testen är jorden neutral. För att höja ett pH-värde: kalka gräsmattan. För att sänka värdet: blanda ut jorden med naturlig torv. Vill du lära dig mer om vilken jord som passar till t.ex. förodling? Och om går det att odla i packad lerjord? Kolla in vår jordskola här.
KLIPP GRÄSET – MEN INTE MER ÄN 1/3
För att få en fin gräsmatta bör du klippa gräset ofta, gärna var tredje eller var fjärde dag. En robotgräsklippare är en optimal lösning då du slipper både klippa och kratta upp gräsklippet eller tömma uppsamlaren. Dessutom gödslar den gräsmattan genom att finfördela gräset. Så bli inte förvånad om du snart har den grönaste gräsmattan i kvarteret! Börja att klippa gräset när du ser att det börjar växa, men klipp inte mer än en tredjedel av gräshöjden då gräset lätt kan torka ut och börja gulna. Den första klippningen kan ligga på ca. 6–8 cm så att gräset orkar växa till sig. Längre fram på försommaren kan du sänka till 4-5 cm. Höj sedan klipparen till 6–8 cm igen mitt på sommaren, så att gräset kan behålla lite längd och inte torkar ut lika lätt. Gräsrötternas längd är nämligen en spegelbild av hur långt gräset är ovan jord. När hösten kommer kan man sänka till 4–5 cm igen. Upptäck våra gräsklippare!
JUNI
VATTNA MYCKET OCH SÄLLAN – GÄRNA PÅ KVÄLLEN
Under hela sommaren är det bra att vattna både gräsmattan och rabatterna för att de inte ska torka ut. För bästa effekt vattna på kvällen så att gräset, träden och växterna hinner suga upp vattnet ordentligt innan solen gör att det dunstar bort. Tänk även på att det är bättre att vattna rejält vid några få tillfällen än att vattna lite och ofta. Gräsrötterna söker sig då neråt i marken. Att vattna gräsmattan lite hela tiden kan få effekten att rötterna vänder sig uppåt och skadas. Och oroa dig inte: Även om gräsmattan blir gul och ful är det sällan gräset dör helt, utan gräsmattan brukar återhämta sig när regnet kommer – eller när du börjar vattna – och blir ofta snabbt grön och fin igen.
GÖDSLA OCH JORDFÖRBÄTTRA – IGEN
Nu är en bra tid att ge lite extra gödsel eller jordförbättring till dina odlingar och rabatter. Har du en egen kompost kan du ta jord därifrån.
STÖTTA UPP RANGLIGA VÄXTER
Har du långa rangliga växter med tunga blommor i trädgården kan de behöva stöttas upp med pinnar så de inte viker sig vid regn.
JULI
BESKÄR KRAFTIGARE TRÄD – OCH FORMKLIPP HÄCKAR
Vårvintern är bra för att beskära unga träd, buskar och häckar – innan knopparna börjar svälla och brista. Men juli, augusti och september är de bästa månaderna att beskära kraftigare träd och häckar för att undvika att de växer för mycket. Beskär vart tredje år och ta aldrig kraftiga grenar, utan se till att endast glesa ut i trädkronan. Även stenfruktsträd som körsbär och plommon och s.k. blödande träd som t.ex. björk beskärs med fördel på sommaren så att snitten avdunstar snabbare. En batteridriven stånghäcksax är ett bra redskap om du har en hög häck som ska formklippas.
AUGUSTI
GALLRA DINA FRUKTTRÄD
Det kan ta emot att slänga blivande frukt – men hoppar du över att gallra får du istället överfulla grenar där tyngden av frukten riskerar att knäcka hela grenen. Frukten kan också börja ruttna för att de sitter för tätt. Gallrar du får du istället färre men större frukter.
SEPTEMBER
KÖP IN NYA BUSKAR OCH VÄXTER
Ett tips är att göra alla större planteringar på hösten. Det är nämligen både högre luftfuktighet, blötare i marken och växterna går snart in i sin vintervila och hinner stabilisera sig efter omställningen. Det är dessutom billigare att inhandla växter på hösten. Win-win!
TAG BORT FALLFRUKT
Skörda dina äpplen och tag bort fallfrukt. Ta även bort frukt som torkat och sitter kvar i träden då de kan ha svampsjukdomar som sprider sig till trädet.
TAG IN UTEMÖBLERNA — OCH GÖR TRAPPAN HÖSTFIN
Nu är en bra tid att börja ta in utemöblerna och krukväxter som har fått vara ute i sommar. Varför inte byta ut dem mot lite tåligare höst- och vinterväxter? Det finns en rad växter som är perfekta att plantera i en kruka vid entrén som t.ex. buxbom, tuvvaktelbär, buskveronika, murgröna, vinterbär och lingon. Föredrar man barrväxter är t.ex. tuja, cypress, dvärgtall och sockertoppsgran fina. Dessutom kan du sätta belysning i dem vid jul.
OKTOBER
KÖR ÖVER LÖVEN MED GRÄSKLIPPAREN
– ELLER ANVÄND LÖVBLÅSEN
Låter man stora mängder löv ligga kvar på gräsmattan kan det kväva gräset så att det möglar. Är det inte allt för mycket löv eller gräsklipp kan man köra över det med gräsklipparen och låta det ligga kvar som toppdress. Undantaget är bok- och eklöv, som har en försurande effekt. Du kan också samla ihop löven med en lövblås och lägga dem runt träd och buskar eller under häcken som ett isolerande täcke som ger extra näring. När de bryts ner förbättrar de dessutom mullhalten i jorden. Har du rosor kan du täcka över dem genom att lägga på kompost och ett lager grankvistar. Men packa inte för hårt! Då riskerar stjälkarna att ruttna.
ÖVERVINTRA PERENNER
Låt perenner övervintra i krukor på ett frostfritt men kallt ställe. De får gärna få dagsljus och vattnas sparsamt. Utekrukor kan slås in i fiberduk, bubbelplast eller något annat skyddande material så att inte rötterna frostskadas.
VATTNA VINTERGRÖNA VÄXTER
Vintergröna växter som enar, granar, rhododendron och tujor är bra att vattna rejält innan marken fryser. Då klarar de vintern bättre.
PLANTERA VÅRLÖKAR
Under hösten är det perfekt att plantera vårlökar som tulpaner, krokus, påskliljor, scillor och snödroppar. Men gör det inte för tidigt så att regnet gör att de ruttnar innan vintern kommer! Varför måste man plantera dem redan nu, kanske du undrar? Jo, då hinner deras rotsystem utvecklas ordentligt under vintern så att de får en bra start på våren.
KLIPP GRÄSMATTAN SISTA GÅNGEN INNAN VINTERN
Gräset slutar växa när det kryper neråt +5 grader och då kan man passa på att klippa det en sista gång innan vintern. Men har det varit väldigt fuktigt så är gräset känsligt och det kan vara bättre att vänta med sista klippningen till en dag då det är lite torrare. Är det frost så bör gräset inte klippas förrän det blivit lite varmare under dagen. Klipp inte kortare än ca 4-5 cm. Klipper man kortare blir rotsystemet också kortare vilket ger gräset sämre förutsättningar under vintern. Men det är också viktigt att inte låta det bli för långt. Långt gräs viker sig och kväver gräset under.
KLIPP EJ NED PRYDNADSGRÄS
Prydnadsgräset har ihåliga grässtrån och om du klipper dem finns det risk att regn rinner ned i rotsystemet så att växten kan ruttna eller frysa sönder.
HÖSTGÖDSLA MED PK-GÖDSEL
Vill du ge gräsmattan en extra vinterboost kan du med fördel gödsla med en speciell höstgödsel så att gräsmattan står emot svampsjukdomar och kyla bättre. Det är viktigt att gödseln inte innehåller något kväve eftersom gräset ska vila så här års och inte triggas igång och börja växa. Använd därför en gödsel med kalium och fosfor – PK-gödsel. Att höstgödsla hjälper också till att förebygga snömögel som sprids i fuktiga miljöer, t.ex. under snön, och kan orsaka att stora partier gräs dör.
NOVEMBER
VINTERFÖRVARA ROBOTGRÄSKLIPPAREN
Nu är det dags att låta din robotgräsklippare får en välbehövlig vintervila. Vinterförvara den på ett torrt och frostfritt ställe, eller lämna in den för service och vinterförvaring hos någon av våra återförsäljare på STIHL. Tänk på att batteri ska hållas fulladdat och också ska förvaras frostfritt.
DECEMBER
RÅDJURSSÄKRA TRÄDGÅRDEN
Skydda dina växter och träd mot rådjursangrepp genom att sätta upp nät runt dina växter och gnagskydd på trädens stammar. Att hänga upp CD-skivor i snören i träden är också effektivt. Plocka även bort nedfallna äpplen som kan locka till besök. Vill du mata dem kan du lägga ut äpplen och hö i skogen istället så att de slipper söka sig till trädgårdarna.
UNDVIK ATT GÅ PÅ GRÄSET
Undvik att gå på gräsmattan i onödan på vintern. När gräset är i vila slits det lättare och riskerar att få skador.
LYCKA TILL MED DIN TRÄDGÅRD!
rekommenderade produkter