STIHL antivibrationssystem: hälsosammare och mer exakt arbete
Alla som arbetar med kraftfulla maskiner under långa perioder kommer att uppskatta ett antivibrationssystem (AV-system). Här presenterar vi systemet i detalj.
18.09.2024
Översikt: Antivibrationssystem
- Frikoppling av enhetens handtag från drivlinan för minskade vibrationer
- Komplext samspel mellan buffert- och fjäderelement i AV-systemet
- Perfekt för muskelskonande arbete, t.ex. inom skogsbruk, trädgårdsskötsel och bygg- och anläggning
- Olika krav på bensindrivna, batteridrivna och eldrivna verktyg
- AV-systemet är en viktig del av efterlevnaden av riktlinjerna för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen
Vad gör ett antivibrationssystem?
Antivibrationssystemens konstruktion och effekt är i princip densamma för alla maskiner från STIHL: Antivibrationssystemet kopplar bort enhetens handtag från drivlinan för minskade vibrationer. Den uppfyller även arbetsmiljöstandarder som specifikt handlar om vibrationsexponering.
STIHL:s antivibrationssystem är ett fint balanserat system där komponenterna i drivningen, handtagen och AV-komponenterna (tillverkade av stål, gummi eller en kombination av båda) är perfekt anpassade till varandra. Följande tumregel gäller: även om AV-systemet kan ge utmärkt isolering från vibrationer, kan funktionen ibland ha en oönskad effekt på hanteringen av enheten. Hur respektive verktyg beter sig optimeras därför av en dator vid verklig drift.
På STIHL fokuserar vi alltid på kundernas behov och drar nytta av vår mångåriga erfarenhet. Därmed känner vi oss tryggt förvissade om att vi alltid tillverkar kommersiellt gångbara antivibrationssystem.
Hjärtat i antivibrationssystemet
Stötdämpnings- och fjäderelement är kärnan i alla antivibrationssystem. De är antingen tillverkade av gummi, stål eller en kombination av båda. Hos STIHL är individuella anpassningar till den nödvändiga strukturen möjliga – vi kombinerar våra fjäderelement med ett komplext stoppsystem bestående av stötdämpning av gummi och hårdskum.
Följande filmer visar tydligt hur samspelet mellan stötdämpning och fjäderelement säkerställer mindre vibrationer under drift.
Antivibrationssystem för olika drivsystem
STIHL:s maskiner är bensin-, el- eller batteridrivna. Kraven på det antivibrationssystemet som är installerat i enheten varierar beroende på typ av drivsysystem.
Bensindrivna maskiner från STIHL (och alla andra tillverkare) drivs av förbränningen av bränsle i förbränningskammaren. Denna förbränning sätter kolv, vevstake och vevaxel i rörelse. Dessa rörliga delar är oscillerande massor vars fram- och tillbakarörelser överförs till enhetens hölje och därmed även till de punkter på handtaget där enhetens operatör håller enheten.
Om ett visst varvtal överskrids överförs vevaxelns rotationsrörelse till verktyget (till exempel kapskivan på en kapmaskin, sågkedjan på en motorsåg eller klingan på en röjsåg ), vilket leder till ytterligare vibrationer.
Dessa rörelser plus eventuella obalanser på enheten, liksom verktygets reaktion genom dess interaktion med arbetsstycket och omgivningen, genererar ett vibrationsspektrum som kan hållas borta från enhetens operatör av det AV-system som används.
Batteridrivna maskiner och eldrivna maskiner drivs av en elmotor som inte kräver de oscillerande massor som finns i bensinmotorer. Här orsakas vibrationerna främst av maskinens rörelse, eventuella obalanser och interaktion med arbetsstycket och omgivningen. Därför är det klokt att använda ett antivibrationssystem även för batteridrivna enheter.
STIHL professionella maskiner med AV-system
Med MSA 300 skyddar AV-systemet muskler och leder.
Motorsågar med AV för skogsbruk
Exakt hantering är extra viktigt när det gäller skogsarbete. Därför är alla bensindrivna motorsågar från STIHL utrustade med ett AV-system.
AV-systemet i den batteridrivna motorsågen STIHL MSA 300 skyddar även muskler och leder vid fällning, beskärning eller kapning av små och medelstora träd.
Med STIHL HS 82 häcksax kan du arbeta med minimal uttröttning.
Produkter med AV-systemet för trädgårdsskötsel och naturvård
Motorer med högt vridmoment säkerställer att arbetet i trädgården och landskapsmiljöer går snabbt framåt. Maskiner med AV-systemet minskar motorvibrationerna och säkerställer på så sätt att användaren inte blir helt uttröttad i musklerna, till exempel vid arbete med röjsågen STIHL FS 411, lövblåsen STIHL BG 86 eller häcksaxen STIHL HS 82.
AV-systemet minskar motorvibrationerna i kapmaskinen.
Maskiner med AV-systemet – för användning inom byggsektorn
Med STIHL TS 410 bensindriven kapmaskin skär du med precision genom betong, asfalt, sten, konstruktionsstål eller rörledningar. Dess AV-system minskar avsevärt de överförda motorvibrationerna – för obehindrat arbete även under längre användningsperioder.
Antivibrationssystem i STIHL:s maskiner: ett val
På STIHL motorsågar är de främre och bakre handtagen frikopplade från motorn genom antivibrationssystemet. Vibrationer från sågningsprocessen frikopplas dessutom av AV-systemet. Så är alla bensindrivna motorsågar från STIHL konstruerade.
Våra röjsågar har olika antivibrationssystem som förbättrar användarupplevelsen vid användning. Det finns både system som kopplar bort handtaget från motorn och system där handtagen och axeln är bortkopplade från motorn.
Antivibrationssystemen i STIHL:s bensindrivna kapmaskiner liknar systemen i motorsågar.
Handhållna bensindrivna lövblåsar från STIHL har inget antivibrationssystem. Större maskiner har ett liknande antivibrationssystem som kapmaskiner och motorsågar.
Bensindrivna professionella häcksaxar från STIHL har ett antivibrationssystem – och den nya batteridrivna HSA 07/06 är inget undantag. I häcksaxar förhindrar ett antivibrationssystem inte enbart vibrationer utan har även en positiv effekt på bullernivån.
Antivibrationssystem och riktlinjer för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen
Vad ett antivibrationssystem innebär för användarna är relativt tydligt: bekvämare användning av enheten. Men ett antivibrationssystem är också en viktig del av hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, vilket är en viktig aspekt för arbetsgivare. EU:s vibrationsdirektiv definierar övre gränser för vibrationsnivåer.
Dessa kan följas på olika sätt: antingen över en maximalt tillåten daglig arbetstid med enheten eller genom att underskrida en vibrationsgräns som gör att enheten kan användas utan tidsbegränsning. Ett antivibrationssystem uppfyller därför vibrationsriktlinjerna för dagliga drifttider som är relevanta vid professionell användning.
Hos STIHL mäts vibrationsnivån hos varje maskin noggrant.
Arbetsgivarriktlinjer: Vibration
I följande dokument hittar du grundläggande information om EU-direktivet om vibrationer (2002/44/EG) som rör vibrationer som påverkar händer/armar samt användbar information om hur arbetsgivare ska implementera det.
Vi tillhandahåller även ett beräkningsverktyg för att fastställa den dagliga vibrationsbelastningen samt vibrationsdata för STIHL:s maskiner.
STIHL antivibrationssystem: ursprung
Vårt antivibrationssystem finns i alla STIHL:s maskiner där höga vibrationer uppstår på grund av drivsystemet. Det gäller många maskiner, från motorsågar till röjsågar,kapmaskiner och häcksaxar. Men det som idag garanterar maximal komfort och maximalt hälsoskydd för många av STIHL:s maskiner har sitt ursprung i motorsågen.
Närmare bestämt med den numera legendariska STIHL Contra. När den lanserades 1959 var det den första sågen som kunde användas för att både fälla och beskära träd. Men det som inte var riktigt tydligt för någon när maskinen introducerades var att dess höga vibrationer vid regelbunden användning och i synnerhet i kombination med kyla kan leda till allvarliga cirkulationsproblem i användarens fingrar – så kallade ”vita fingrar”.
För att avhjälpa detta började STIHL forska och utveckla ett antivibrationssystem för motorsågar som patenterades 1964.
Detta antivibrationssystem kännetecknades av att handtagen var frikopplade från motorn via gummielement. Ett år senare var antivibrationssystemet redan standardutrustning i nya STIHL Contra – och 1967 fanns motorsågen 041AV även med ett helintegrerat antivibrationssystem i handtagsramen. Den bestod av en gjuten magnesiumdel bestående av en förgasare och ett luftfilter, på vilket det bakre handtaget var fäst. Detta AV-system utvecklades mycket snabbt och överfördes med viss anpassning till andra produktgrupper.
Tack vare kombinationen av uppvärmda handtag och vibrationsdämpande system i STIHL:s maskiner är vita fingrar inte längre vanligt förekommande bland dagens skogsarbetare.