Skötsel av unga bestånd: insatser och insikter
Skötsel av unga bestånd säkrar skogens framtid. Läs vidare för att ta reda på vad du ska göra och vilka maskiner och verktyg du ska använda.
16.04.2025

Översikt: Skötsel av unga bestånd
- Skötsel av unga bestånd omfattar skogsbruk fram till att timmeravverkningen påbörjas
- Maskiner och verktyg som används för de tillhörande uppgifterna är röjsågar, gallringsverktyg och motorsågar
- Den batteridrivna stamkvistaren STIHL HTA 150 är ergonomisk och bekväm att använda för skötsel av unga bestånd
- Stort fokus på arbetet på Skogsutbildningscentret i Arnsberg
- Vart 3–5 år görs en utvärdering där träd märks
Skötsel av unga bestånd är väldigt viktigt eftersom det kan förbättra och underlätta det framtida röjningsarbetet. Det säkerställer skogsbeståndens kvalitet och stabilitet
Unga bestånd bör gallras när träden har nått en höjd på upp till 12 meter.
Proceduren bör upprepas vart 3–5:e år tills träden har nått en diameter på 20 cm. Åtgärderna utförs när det behövs – höst- och vintermånaderna är de mest lämpliga årstiderna för skötsel av unga trädbestånd.
En revision av statens skogsförvaltning i Baden-Württemberg 2008 visar på en genomsnittlig kostnad på 930 € per hektar för skötsel av unga bestånd.
Med gallring av unga bestånd avses ingrepp i unga bestånd i motsats till gallring av mogna träd (= ingrepp i etablerade bestånd).
Grunderna i skötsel av unga bestånd
Skötsel av unga bestånd omfattar alla åtgärder som föregår avverkningen och som vidtas för att säkerställa kvaliteten, stabiliteten och strukturen på planteringsområdena och för naturlig föryngring.
En central princip inom skötsel av unga bestånd och gallring är: "Ett snår måste förbli ett snår". Ett snår är ett bestånd av träd från 2 meters höjd och med en stamdiameter på mindre än 7 cm.
Men långt ifrån alla skogssnår förblir oskadda: Under de senaste åren har många träd rivits ned av stormar – till exempel föll 15,7 miljoner kubikmeter virke offer för orkanen Kyrill 2007. Även värme och torka utsätter trädbestånden för risker. Extrema väderfenomen som dessa har orsakat enorma förluster för skogsbruket. Glädjande nog innebär återplantering av skog att bestånden återhämtar sig från tidigare katastrofer.

För skötsel av unga bestånd krävs rätt utrustning.
Skötsel av unga bestånd är ett sätt att kontrollera artsammansättningen hos träd i snår och gör det möjligt att anpassa den efter klimatförhållandena. En hållbar skog för framtiden är ett blandat skogslandskap som tar hänsyn till klimatförändringar.
I barrträdsbestånd, till exempel unga granbestånd, utförs vanligtvis inga underhållsingrepp. Målet är att uppnå ett artrikt, strukturerat och stabilt trädbestånd. I lövbestånd är målet en sluten, blandad förtjockning med lämpliga kandidater för nästa fas av selektiv avverkning.
Ergonomiskt och skyddat arbete i skogen
Rätt maskiner och verktyg för skötsel av unga bestånd
För professionell skötsel av unga bestånd är det viktigt att ha rätt maskiner och verktyg. Exempel på detta är kraftfulla röjsågar med sågklinga, gallringsverktyg och motorsågar.
Fördelar och nackdelar med enskilda verktyg
Här följer några av funktionerna samt de viktigaste fördelarna och nackdelarna med enskilda verktyg:
Röjsågar | Gallringsverktyg | Motorsåg | |
Trädets diameter | 0–10 cm | 3–20 cm | 3–>20 cm |
Användningsområde | Tidiga stadier av skötsel av unga bestånd: reglering, unga bestånd reglering av blandad tillväxt, minskning av antalet stammar |
I mycket tätväxande bestånd för reglering av unga bestånd, reglering av blandad tillväxt och gallring | I mycket tätväxande bestånd för reglering av unga bestånd, reglering av blandad tillväxt och gallring |
Fördelar | Ergonomi, effektivitet | Mobilitet, flexibel användning i alla skeden, hög arbetssäkerhet, lätt att lära sig | Mobilitet, flexibel användning i alla skeden, vikt |
Nackdelar | Begränsat handlingsutrymme, svårt att använda i senare skeden av skogsbruket | Motorsåg ger bättre rörlighet, påfrestar lederna | Ergonomiska nackdelar, minskad arbetssäkerhet |
Fördelar med batteridrift
STIHL batteridrivna maskiner ger ett antal fördelar som generellt följer av batteridrift vid användning till skötsel av unga bestånd. De genererar lite buller på vandringsleder och natursköna platser och är lämpliga för utsläppsfritt arbete. Resultatet är ett lågt koldioxidavtryck och hälsofördelar för arbetarna.
Dessutom är moderna batteridrivna maskiner så högpresterande att de enkelt kan hålla jämna steg med bensindrivna maskiner.
Användning i kombination med STIHL bärsystem möjliggör långvarigt problemfritt arbete tack vare optimal viktfördelning. Det gör skötseln av unga bestånd med stamkvistaren enklare och effektivare.
Video: Skötsel av unga bestånd i praktiken
Skötsel av unga bestånd är ett stort fokus i arbetet på Skogsutbildningscentret (FBZ) i Arnsberg. Bland de centrala uppgifter återfinns:
- återplantering av områden efter storm
- support under uppdrivningen av träd med lägre tillväxt
- borttagning av tätväxande träd
I vår video kan du läsa mer om skötsel av unga bestånd i Arnsberg.
Produkter från videon
Beståndsanalys
Till skillnad från trädbevakning, som utförs på trafikleder vartannat år, krävs färre beståndsanalyser vid skötsel av unga bestånd. En bedömning rekommenderas vart 3–5:e år under höst- och vintermånaderna. Detta innebär att man uppskattar interventionsbehovet till 100–150 punkter per hektar i tillgängliga områden.
För att skapa en bild av de lokala förhållandena markeras ett ”alternativ” med ett grönt band var 8–10:e meter. Det valda alternativet anger underhållsmålet eller egenskaperna hos framtida kandidater för avverkning på ett bedömningsområde på cirka ett hektar.

Platskartan och det bayerska platsinformationssystemet (BaSIS), som beskriver odlingsriskerna för de viktigaste trädarterna, ger information om platsens lämplighet för enskilda trädarter. Appen STIHL Holzliste kan också hjälpa till att registrera trädslag.
När är det dags för åtgärder?
Ett försiktigt ingrepp till förmån för alternativet får endast göras om det valda alternativet är under tryck.
Inom det omgivande området är det nödvändigt att ta bort eller beskära en snabbväxande grov form om denna tillväxt riskerar att göra det för trångt för några av dina valda alternativ inom överskådlig framtid, eller om det kommer att kräva mycket extra arbete vid ett senare tillfälle. Metoden bevarar inhemska träd och pionjärträd, vilket är viktigt ur naturvårdssynpunkt.
En relaterad fråga här är omgivande vegetation. Denna ger ett effektivt skydd mot vind, uttorkning och snö. Övervuxen omgivande vegetation från snabbväxande arter bör dock tas bort, eftersom detta ofta kan beröva unga träd på vatten, ljus och näringsämnen.

Fläder räknas som kritisk omgivande vegetation
Kritiska växter är:
- Bräken (Pteridium aquilinum)
- Björnbär (Rubus sektion Rubus)
- Himalayan balsam (Impatiens glandulifera)
- Fläder (Sambucus)
Allt arbete på vegetation ska alltid utföras med hänsyn till arbetssäkerhet och utrustning av lämplig skärskyddsklass.
Framtida skötsel av unga bestånd
Med tanke på utmaningarna med klimatförändringa kommer professionell skötsel av unga bestånd att spela en viktig roll även i framtiden. Risken för totala haverier på grund av döende träd ökar, men konsekvent och kontinuerlig hantering av unga bestånd minskar risken för haverier.
Tidigt vitaliserade enskilda träd är mer robusta mot extrema väderförhållanden. Dessutom kan skogsbruk öka CO2-bindningen. ”Fit for 55”-paketet enligt EU:s initiativ Europeiska gröna given syftar till att plantera 3 miljarder träd till år 2030.
Detta kommer att leda till ett enormt behov av skötsel, träd- och skogsvård av unga bestånd för att bevara skogarnas biologiska mångfald. Även för dessa uppgifter kommer avancerade, högpresterande batteridrivna maskiner från STIHL att efterfråggas. Därför är det kanske viktigare än någonsin att förmedla och kontinuerligt utveckla teknisk kunskap.